12-01-07

laatste nieuw over de 7 de rit

Dakar rit 7 - De Villiers nieuwe leider na ritzege, Loix stil met motorpech

Giniel de Villiers heeft in de Dakar de zevende rit gewonnen. Voor de Zuid-Afrikaanse VW-rijder werd het een dubbelslag, want hij nam met zijn tweede ritzege van deze Dakar de leiding over van teamgenoot Carlos Sainz. Freddy Loix dreigt opnieuw de rustdag in Atar niet te halen, de buggy-rijder staat in stormweer stil met een motorprobleem.

Tussen Zouerat en Atar in Mauretanië woeden ook vandaag hevige zandstormen. Er stond zo’n hevige wind dat de organisatie zelfs besliste om de rit van 542 km in te korten tot iets meer dan 407 km. Vooral in de finale van de rit in de omgeving van Atar is het bijzonder hevig aan het waaien. Omdat de helicopters in dergelijk weer niet kunnen vliegen, werd de finish getrokken bij CP2.

Ook vandaag ging de ritzege naar Volkswagen. De Villiers tekende voor zijn tweede dagsucces van deze Dakar-editie en kwam bovendien op kop in de stand. De Zuid-Afrikaan was 4:50 sneller dan Sainz, voldoende om de leiding over te nemen met 1:39 voorsprong op Sainz. Stéphane Peterhansel nestelde zich in de rituitslag tussen de VW’s in zijn Mitsubishi op 2:46 van de ritwinnaar. In het klassement is Peter derde op 24:38. Ook vandaag bleef het offensief van Mitsubishi dus uit. Titelverdediger Luc Alphand kon ook naar Atar geen vuist maken en verloor opnieuw ruim 13 minuten. En Nani Roma ging met zijn Mitsubishi over de kop.

VW gaat in Atar als grote winnaar van de eerste week rusten. Het team van Kris Nissen staat op 1 en 2, terwijl Mitsu voor de slotweek op Peterhansel en Alphand moet rekenen, als resp. 3de en 4de in de stand.

Voor het eerst in deze Dakar moet VW wel de triple inleveren. Portugees Carlos Sousa reed zijn Touareg muurvast in een zware duinenzone en liet zelfs even zijn co Andy Schulz stikken. Wellicht was het tussen Sousa en Schulz tot een zware discussie gekomen en ging Sousa er met de auto vandoor. Na zowat driekwartier kwam Sousa zijn co weer oppikken. De rustdag komt net op tijd om in het huishouden Sousa-Schulz de plooien weer glad te strijken. Sousa bereikte de finish van de rit met 2 uur 27 minuten achterstand op de Villiers …

Net als vorig jaar dreigt Fast Freddy Loix aan de vooravond van de rustdag in Atar te stranden. De buggy van Loix en zijn co Herman Vaanholt is vermoedelijk voor CP1 met motorpech stilgevallen. Vanmorgen was Loix nog 14de in de stand, twee plaatsen lager dan teamgenoot Simon Jean-Joseph, die eveneens met pech kreeg af te rekenen. Een zwarte dag dus voor het Nederlandse Fast&Speed dat de buggy’s van Loix en Jean-Joseph heeft klaargestoomd. Beide rijders wachten nu in hels stormweer op de assistentietruck van het team.

Door de pech van Loix is Stéphane Henrard weer de best geklasseerde Belgische rijder. Henrard realiseerde een voortreffelijke 12de tijd met zijn kleine VW buggy en daarmee wint hij 4 plaatsen in de stand, hij is nu 12de. Hoed af ook voor rookie Brigitte Becue, die haar rijder in deze helse etappe naar een topresultaat heeft kunnen loodsen.

Pas diep in Mauretanië komt het talent en de ervaring van Jacky Loomans bovendrijven. Vandaag was dat niet anders. Met co Joël Smets schitterde Loomans (19de Dakar) met de 19de tijd in zijn bescheiden Bowler Wildcat, die nog fris is na de eerste week.

Koen Wauters bereikte de finish met de 30ste tijd en dat opent perspectieven voor de slotweek. Feryn-Van den Broeck waren 48ste in de tweede proto van AD Sport.

Sterk was ook de 32ste tijd van Dakar-rookie Alain Leplat, net als Loomans aan boord van een Bowler. Niet minder dan 8 Bowlers bevolken de top 33, een prima score van 25% te midden van het fabrieksgeweld, zware buggy’s en proto’s.

Voor legende Ari Vatanen is de Dakar nu helemaal afgelopen. Gisteren was Ari nog de barmhartige Samaritaan in de rit naar Zouerat, toen hij stopte bij de geflipte Chicherit en daarna Kleinschmidt naar de finish sleepte. Vandaag ging zijn VW in vlammen op.

De truck-categorie likt zijn wonden na de opgave van het volledige Team de Rooy. Maar het blijft Nederland boven bij de trucks. Hans Stacey behaalde met co Charly Gotlib zijn derde opeenvolgende ritzege en begint overmorgen aan de slotweek met een gigantische voorsprong van 2 uur en 16 minuten op de Kamaz van Ilgizar Mardeev.

Bij de motoren zette Cyril Despres zijn navigatieflater van gisteren recht met zijn eerste dagzege van deze Dakar. Marc Coma reed slechts de zesde tijd, maar de Spanjaard blijft leider met ruim 10 minuten voorsprong op Esteve Pujol.

21:24 Gepost door frankie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.