21-01-07

Laatste rit in de rally Lisboa- Dakar

Dakar rit - Eindzege voor Peterhansel, Despres en Stacey

Stéphane Peterhansel heeft voor de negende keer de Dakar gewonnen. Peterhansel won vanmiddag aan de Lac Rose in Dakar bij de auto’s, terwijl Cyril Despres de eindzege behaalde bij de motoren en Hans Stacey bij de trucks.

De snelste auto in deze Dakar was niet de Mitsubishi, waarmee Peterhansel reed, maar de Race Touareg 2 van Volkswagen. Liefst 10 van de 14 chronoritten gingen naar een Touareg-rijder, waarbij Carlos Sainz de kroon spande met 5 dagzeges. Het hadden er 6 kunnen zijn voor de Matador, maar in de korte slotrit vandaag werd Sainz met 2 seconden geklopt door Giniel de Villiers, die zijn totaal in deze Dakar op 4 bracht.

Tijdens de negende rit stortte bij VW alles in elkaar. De Villiers liep tegen een motorprobleem aan en Sainz werd voor de tweede opeenvolgende dag door pech getroffen. Mitsubishi nam over en won voor de 12de keer, maar deze overwinning kwam tot stand zonder ook maar één dagzege. Niettemin pakt Mitsu de dubbel met Peterhansel en Alphand, terwijl VW niet eens het podium haalt. Mark Miller eindigt als beste VW-rijder op de vierde plaats, Sousa is zevende, Sainz negende en de Villiers elfde. De komende weken zal moeten blijken of deze nederlaag gevolgen heeft voor het rallyraid-programma van VW. In deze Dakar was de Touareg sneller dan de Pajero, ook in het zand en de duinen. De bedrijfszekerheid liet evenwel weer te wensen over.

Peterhansel is dus aan zijn negende Dakar-titel toe. De Fransman won 6 keer op de moto en zit nu aan 3 zeges met de auto. Hij haalt het in de eindstand met 7:26 op Alphand en 1 uur 32 op Jean-Louis Schlesser.

De slotdag werd een rampdag voor BMW-rijder Nasser Al Attiyah. De rijder uit Qatar kreeg in extremis nog anderhalf uur straftijd, waardoor hij van de vierde naar de zesde plaats zakte, voorbijgespurt door Miller en Masuoka. Dat anderhalf uur komt bovenop de 39 minuten die Al Attiyah eerder in de rally kreeg en waartegen zijn team X-Raid in beroep is gegaan.

Onder de Belgen was Stéphane Henrard met co Brigitte Becue in zijn VW Buggy de beste. Henrard wou in de top 5 eindigen, maar een niercrisis net voor de start van de Dakar in Lissabon bracht de deelname van de Brusselaar in het gedrang. Steph beet evenwel door en met rookie Becue als uitstekende navigator haalde de VW-rijder net de top 10.

Freddy Loix liet met enkele flitsen zien dat hij de Dakar stilaan onder de knie krijgt, maar zijn Honda Buggy had teveel streken om een topklassement te behalen. Loix spurtte aan de Lac Rose nog naar een knappe zesde tijd en eindigt tenslotte op de 50ste plaats.

Voor Loix finishen Jacky Loomans (29), Koen Wauters (38), Alain Leplat (43) en Pascal Feryn (49). Steve Vandenberghe is 84ste geworden.

Bij de trucks behaalde Hans Stacey zijn eerste eindzege, genavigeerd door de Belg Charly Gotlib. Stacey greep naar de macht na de opgave van Tchaguine en het débacle bij Team de Rooy. De zege in de laatste rit was voor de Ginaf van Arjan Brouwer.

Cor Bezemer was de beste Belgische trucker met een 18de plaats voor Tom De Leeuw (22), François Verbist (34), Noël Essers (39), Didier Monseu (56) en Roland Hoebeke (59).

Cyril Despres won voor de tweede keer bij de motoren. De Fransman leek vrede te moeten nemen met de tweede plaats, tot Marc Coma eergisteren na een zware tuimelperte moest opgeven. Janis Vinters won de slotrit.

Jozef Augustyns werd de beste Belgische motard met een 68ste plaats. Verderop volgen Koen Verburgh (82) en Pascal Browet (118).

225002-01-06

 

18:29 Gepost door frankie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.