11-06-07

De vakantie komt eraan, haal de Airstream maar uit

In Amerika is dit unieke model caravan al sinds 1936 verkrijgbaar en een echt design icoon van de 'American Way Of Life'.

De laatste jaren is er wereldwijd een toenemende belangstelling voor deze beroemde Airstream Travel Trailers. Door de hang naar de ouderwetse kwaliteit en een verlangen naar oude normen en waarden, mogen met name de oude modellen zich in een toenemende belangstelling verheugen. Een aantal ware liefhebbers stort zich op de restauratie van oude vintage modellen die over heel de States nog volop te vinden zijn - vaak in deplorabele staat. Sinds het 75 jarig Airstream jubileum in 2006 zijn er speciale modellen voor de Europese markt verkrijgbaar die in Lancashire UK worden aangepast aan de EU normen. Deze Airstreams zijn lichter, smaller en hebben een lagere kogeldruk die beter geschikt zijn voor onze trekvoertuigen.

 

De geschiedenis van de Airstream

De geschiedenis van Airstream vertelt in eerste instantie het verhaal van oprichter Wally Byam. In het begin van de depressie jaren '30 werkte Wally bij een uitgeverij van magazines. In een van de uitgaves publiceerden ze een artikel over het zelf bouwen van een caravan. Nadat de eerste klachten over het ontwerp binnenstroomden, besloot Wally om er iets aan te doen en ging zelf trailers bouwen in z'n eigen achtertuin. Na werktijd bouwde hij zo z'n eerste trailers en in z'n pogingen om ze te verkopen verbeterde hij de hele tijd het ontwerp. Het werd al snel een full-time bezigheid en dat is het feitelijke begin van zijn nieuwe bedrijf wat hij Airstream noemde. We spreken dan 1931. De eerste trailers waren nogal standaard van uiterlijk met duidelijk Europese invloeden......  (Bron : airstream holland.nl)

windmolen

 

51JMC4S9BXL__BO2,204,203,200_PIsitb-dp-500-arrow,TopRight,45,-64_OU08_AA240_SH20_
 
bridge

 

fish

 

rushmore

Airstream door de jaren heen

Airstream Inc. groeide vooral na de oorlog uit tot een zeer succesvol bedrijf. In 1948 werd er in grote fabiek gebouwd in Jackson Center Ohio. Byam had een vooruitziende blik toen hij in 1951 een bijeenkomst organiseerde voor 'caravanners' met een RV (recreational vehicle) lifestyle. Een marketing event 'avant le lettre'. Het was het begin van de Wally Byam Caravan Club International. Nu de grootste caravan club ter wereld met duizenden leden wereldwijd.. In het begin toegankelijk voor iedereen - later werd het door de omvang gelimiteerd tot eigenaren van Airstreams.

Byam overleed aan de gevlogen van een hersentumor op 22 july 1962 op 65-jarige leeftijd. Het bedrijf raakte hierna op een zwalkkoers en werd begin jaren 70 verkocht aan Beatrice Foods. Schoenmaker blijf bij je leest ging voor dit bedrijf ook op en werd Airstream bijna fataal. Het bijna failliete Airstream werd in 1979 verkocht aan Thor Industries, eigenaar van meerder RV bedrijven en maakte het bedrijf weer gezond. Momenteel is Airstream een bloeiend bedrijf van 400 werknemers met een zeer speciaal handgemaakt product. De prijzen zijn er ook naar. U betaald voor een Airstream ongeveer 3 keer meer dan voor een 'gewone' caravan. Jaarlijks verlaten ongeveer 1500 Airstreams en motorhomes de fabriek in Ohio.

Met het 75 jarig bestaan verschijnen dan eindelijk de eerste speciaal voor de Europese markt gebouwde Airstreams.

Oct06-McIntyre

 

Aug04Carnein

 

Nov04100-0003_IMG

 

fall

 

Feb%202007%20Mathias

 

moon

 

18:14 Gepost door frankie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.