14-02-08

weekend tip: legend Boucles De Spa

compobsl_01
affiche

Zaterdag start tweede Legend Boucles de Spa

Zaterdag worden in en rond Spa voor de tweede keer de Legend Boucles de Spa georganiseerd. Een rally voor oldtimers, die na een eerste geslaagde editie vorig jaar de aandacht kreeg van quasi alle grote namen uit de Belgische autosport.

Hoezo, het gaat slecht met de Belgische rallysport? Niet in Spa. Terwijl organisatoren van moderne rally's zich in zeven bochten wringen om een ietwat degelijk startveld bijeen te harken, lijkt Pierre Delettre voor zijn historic -wedstrijd iedereen warm te krijgen. Bijna 180 teams tekenen present. Thierry Boutsen, Guy Colsoul, Marc Duez, François Duval, Stéphane Henrard, Patrick Snijers: allemaal staan ze aan de start.

,,We zijn teruggekeerd naar de roots van de rallysport'', aldus Delettre, die in 2004 voor het laatst een moderne versie van de Boucles de Spa organiseerde. ,,Sfeer, racen voor de fun, daar draait het om. Dat verklaart ons succes. En het is een pak goedkoper dan een gewone rally.''

Goedkoper, maar ten koste van de veiligheid werd gezegd na de editie van vorig jaar. Omdat Delettre zijn wedstrijd als regelmatigheidsrit had ingeschreven, hoefde bijvoorbeeld winnaar Marc Timmers geen helm te dragen en had zijn BMW geen rolkooi.

Die Classic -categorie is er ook dit jaar nog bij, maar de gemiddelde snelheid op de afgesloten Regularity Tests wordt er beperkt tot 50 kilometer per uur. Voor zij die een gemiddelde van 70 per uur willen aanhouden - de snelheid die Delettre prefereert - moest de Performer -klasse in het leven worden geroepen. Anders riskeerde Delettre de zegen van automobielbond RACB kwijt te spelen. ,,Die rijders moeten het doen mét helm, mét rolkooi en mét licentie'', aldus een wat ontstemde organisator, die voor het ministerie van Binnenlandse Zaken nu ook een volledig veiligheidsplan moest opstellen, toeschouwerszones en stewards incluis.

Die strikte maatregelen hebben een aantal rijders - onder wie Dakar-specialist Stéphane Henrard - doen uitwijken naar de tragere Classic-categorie, zodat er in Performance minder dan 40 auto's starten. Bij die rijders wel alle grote namen: Snijers, Colsoul, Duval, maar ook Thierry Boutsen, die zichzelf - acht jaar na zijn laatste wedstrijd - een cadeau voor zijn vijftigste verjaardag wil geven. Boubou zal in Spa een Porsche uit 1966 besturen.

Spektakel in de sneeuw?

Hoe ouder je wagen, hoe hoger je kansen op de zege. In de Legend Boucles wordt de rangschikking immers niet volgens de chrono's, wel volgens strafpunten opgesteld. Voor iedere Regularity Test wordt er een bepaalde richttijd vastgelegd, iedere afwijking van die tijd kost de deelnemer strafpunten (één punt per seconde te traag, twee per seconde te snel). Het totaal aantal strafpunten wordt dan vermenigvuldigd met een coëfficiënt die gelijk is aan het bouwjaar van de wagen.

Voorbeeldje: indien Boutsen 100 strafpunten oploopt, dan houdt hij daar wegens de leeftijd van zijn Porsche maar 66 van over (100 x 0,66), Guy Colsoul (Opel Manta uit 1984) moet het in hetzelfde geval met 84 (100 x 0,84) eenheden stellen.

Niet dat de rallyfans zich veel van de rangschikking zullen aantrekken. Die komen vooral om de spectaculaire schuivers van de historische rallybolides te bewonderen, zeker als de weergoden net zoals vorig jaar sneeuw reserveren voor de Ardense wegen.

bron : het Nieuwsblad. - Gert Vermersch

21:27 Gepost door frankie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.