16-01-10

Bibendum

Bibendum

In 1894 zag Edouard Michelin in een stapel banden de contouren van een mannetje; alleen de ledematen ontbraken. Dat beeld resulteerde enkele jaren later in een reclameposter van een bandenmannetje dat een met spijkers en glasscherven gevulde bokaal hief. Michelin-banden konden immers alle obstakels verzwelgen. De leus luidde 'Nunc est Bibendum'. In het Nederlands betekent dit 'Laat ons drinken'. Door deze reclamecampagne is men het bandenmannetje 'Bibendum' gaan noemen.

Bibendum vierde in 1998 zijn 100e verjaardag. Qua uiterlijk is hij in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Hij ging mee met de eisen van de tijd en paste zich altijd aan de omstandigheden aan.

Bibendum heeft al een interessant en veelbewogen leven achter de rug. Hij was een inspiratiebron voor kunstenaars (waaronder Salvador Dalí), leende zijn beeltenis en vormen aan talloze publiciteitsartikelen, speelde de hoofdrol in reclamecampagnes, stond samen met James Bond op een affiche van de film 'A View to Kill', en verscheen in zijn witte kostuum op allerlei evenementen. En voorlopig gaat hij nog lang niet met pensioen!

 

In 2000 werd Bibendum door een interationale jury - samengesteld door de Financial Times en het Canadese blad Report on Business - uitgekozen tot het beste logo van de afgelopen eeuw. Hij behoort tot de bekendste merktekens ter wereld en heeft alles van een mythe in zich: een opmerkelijk uiterlijk, persoonlijkheid, een sympathieke uitstraling, humor, en een eigen levensverhaal

Ondertussen is Bibendum en Michelin uitgegroeid tot een collectors item.

poster 1898

Mijn afbeeldingen_00002   Bibendum_NuncAffiche

 

 1930

bibendum5 

Michelin_mannetje

De Mascot radiator dop

Vigie

Boxeur

 Honderden sleutelhangers werden in de loop der jaren vervaardigd.

collection%20porte%20cle

asbakken

BibAshtray

Speciale pin uit 1905

MichelinPin

bijzonderd geheerd zijn de oude luchtdruk compressoren, ze waren dan ook prachtig.

3852240730_cc141ca792 

MichelinCompressor

3998778540_a2d451d548

michelin004

2

 oude tool box

 MichelinToolsBox

speciale catalogus

BibBook

Mijn afbeeldingen_00001

 

 

17:18 Gepost door frankie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.